Una setmana de… adolescents i eufòrics

Actualitat literària-002

Els llibres d’aquesta setmana.

Aquesta setmana a actualitat literària hem anunciat dues novetats editorials. D’una banda, la novel·leta (per curta, no per intranscendent) Córrer, del francès Jean Echenoz, editada en català per Raig Verd. És la història ficcionada, inverosímil tot i que vertadera, de la vida de l’atleta txec Emil Zátopek.  “Una novel·la hipnòtica… El relat emociona per la seva capacitat de ficar-se en la pell de l’heroi. Els seus dubtes, les seves tribulacions, són les nostres” en diu Miquel Molina a La Vanguardia.  Aquí en podeu llegir el primer fragment i una entrevista amb l’autor realitzada per El País.

També ha arribat a les llibreries l’última novel·la de Ben Brooks que, amb només 21 anys, acaba de publicar el seu cinquè llibre, Lolito. Acaba de ser editada en català per Grup 62 i en castellà per Blackie Books. Javier Blánquez diu a Playground que “la literatura de Brooks sembla lleuger -de fet, ho és; aquest llibre es llegeix en poques hores, a una velocitat infernal-, però amaga un fons tèrbol que torba el pensament durant dies; encara que sembla que faci llibres per a joves, en realitat són novel·les per a adults que enyoren temps més fàcils”.

La sala de presentacions de la Casa del Libro es va omplir aquesta setmana per la presentació d’Eufòria, del periodista i escriptor Xavier Bosch, amb la presència del també periodista Jordi Évole, que va confessar no haver-se acabat la novel·la. En una entrevista al diari ARA amb Jordi Nopca, Bosch deia això sobre el tema central del llibre, la corrupció en el sector de la indústria farmacèutica: “jo em considero bastant ben informat, però hi ha realitats que tenim al davant dels nassos i no veiem. Si jo he al·lucinat, el lector també ho farà. Hi ha una frase de Josep Pla que m’agrada molt: «El periodisme serveix per observar la corrupció en tots els àmbits de la vida, però sobretot en el periodisme». La corrupció ho impregna absolutament tot”.

I per últim es va presentar, també a la Casa del Libro la novel·la de ficció històrica Germans del Sud, d’Hèctor Bofill. L’autor, envoltat de la flor i nata del món poètic barceloní (doncs comptava amb la presència de Miquel de Palol i de Manuel Forcano), va parlar de política, literatura i de la seva ficció, Premi Joanot Martorell, que parla d’una Catalunya imperial a l’Europa Occidental. Un tema, el del domini d’un poble sobre els altres, que, tot i la ucronia, és de rabiosa actualitat. “Els pobles veïns sempre s’acaben fent la guerra. Alguna cosa ens corca per dins i ens demana que torni a emergir el conflicte…” comenta Bofill.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s